Det har varit snack inte bara med ord utan på sistone även om ord. Exempelvis aktualiserades sajten Om ett ord häromdagen på teve och jag själv fick några mejl om det. En kul sajt som vårdar den blomstrande vackra svenskan.
Detta inlägg vill inte berätta om ett existerande ord utan, i motsats till ovanstående sajt, istället lansera ett helt nytt:
OMNIVALENS!
Omni = Allt
Valens = överensstämmighet
Omnivalens vs Ambivalens
Omnivalens har vissa likheter med ordet ambivalens. Ambi = dubbel och valens = överensstämmighet. Ambivalens betyder alltså dubbelgiltighet. Omnivalens betyder då allgiltighet.
Polysofisk produktivitet
Den tvåsidighet som finns i ambivalens är dock flerfaldigad i omnivalens eftersom däri finns multihågsamheter som tillsammans skapar en positiv bakgrund till polysofiska och produktiva beslut.
Från strid till samexistens
Den mångfasetterade beteckningen omnivalent visar att ett flertal aspekter av verkligheten har begrundats och att flera giltiga förklaringsmodeller för ett visst förhållande har förefunnits och att man trots detta inte har tappat vare sig tråd, riktning, geist eller tro, hopp och kärlek utan med sprudlande entusiasm låter sig omfattas av även motstridiga impulser. Från motstridighet mellan två oförenligheter till en multifunktionell samexistens.
Allomfattande begriplighet
Man kan säga att med omnivalens har man studerat ett fenomen utifrån ett flertal infallsvinklar och utgångspunkter varvid alla sinnen har varit öppna och samtliga de funktioner varmed hjärnan kan uppfatta och bearbeta omvärlden, i vänster såväl som i höger hjärnhalva, har använts i sina extremer.
Åsna eller inte?
Den stora skillnaden mellan omnivalent och ambivalent är att det senare benämner de fall där enbart två alternativ finns. Detta har innebörden att den ambivalente personen känner sig som en åsna mellan två hötappar: ur förmåga att välja endera av de inbördes motstridiga impulserna. I kontrast till de åsnor som fastnar i sådana dilemman så kan en omnivalent åsna betrakta sig själv utifrån och med vidgat perspektiv nå fram till en större klarhet och insikt. Kanske att mumsa upp bägge hötapparna!?!
Från hinder till möjlighet
Med ordet omnivalent vill vi undvika de negativa konnotationer som sammanhänger med det tveksamma och vankelmodiga ordet ambivalent. Istället för tvehågsamheten som förknippas med ambivalent så vill vi glada i hågen föra fram de många möjligheter som ryms i omnivalent.
Från tvek till beslut
Omnivalens erbjuder en möjlighet att acceptera att många möjligheter finns men även att understundom enkom ett måste väljas och då kan man göra det utan alltför stora betänkligheter eftersom man vet att det är Rätt ur åtminstone ett synsätt.
Från långbänk till lycka!
Att ta ett snabbt beslut är nämligen ofta viktigare än att det är ett korrekt beslut och ett tidigt taget beslut kan ofta enklare ändras, och snabbare, än närsom ett beslut dras i långbänk och aldrig slutgiltigt fastställs. (Jämför med den parodiska kärnkraftsomröstningen.)
Välsignade och älskade Merkurius och Venus
Astrolingvistisk historisk forskning visar att ordet omnivalens gjorde sin debut i Sverige via mailsystemet på ”En sida av mig” i synkron förbindelse med den vackra konjunktionen mellan Merkurius och Venus, någon av de första dagarna i början av juli år 2005.
jag tror nog att det finns hEMSKARE kombinationer som ger träff
ibland.. 🙂
Det där citatet lyckades jag till och med få in i en pedagogikuppsats
om Skinner vs Piagét 🙂
Jinge: Men inte lika [b]roliga[/b]:D, och dessutom bli rättad av
snusförnumstiga [b]magister Google[/b] :D!
Henrik: Jag sammanfattar: Det du anser dig vilja ha rätt i är att skånskan är ett
Siv: Tycker du att citatet stämmer så bra?
Thebe: Visst är Googles "rättning" rolig ja 😀 Jag såg något
liknande i en blogg, tror det var Blind höna som hade fått rättat från Hundhuvud till Pundhuvud! 😀 //Du uppfattar min mening
Ja, jag tycker faktiskt att det på ett ganska bra vis kan illustrera
hur människonaturen stundtals hellre kan bli elak för att få uppmärksamhet, än att vara snäll och mesig och inte synas alls.
Siv: Ja, den tendensen finns hos den stackars människan. Den uttrycks
IMHO bra i det här utdraget från Shakespeares Richard III: "But I’m not made to be a seducer, or to make faces at myself
Henrik: Du ser, Heisenberg förbjuder noll frihetsgrader! Faktum är att
det är tur att Heisenberg finns för hur skulle det annars gå med intuition och fantasi och så'nt :o?! Det kunde bortbevis
Thebe: Jäkla skönt han totalt förbjuder totalt slaveri, eller hur? Vad
gäller clementin ber jag om nåd och clementia: sådana frukter faller utanför min begreppshorisont i grannens trädgård. Jag v
Henrik: Älskade bapelsiner är fruktade frukter, ty de innehåller smarta
små C-vitaminer, som till och med smockar till den klyftigaste virusbacill.
Men de tre musketörerna, Maxwell, Schrödinger
Nu förstår jag precis! Det var HS, jag själv, som gav ut boken 😀 Tänk
vad dåligt minne jag har – det glömmer jag jämt.
Läste en fantastisk bok om minnesteknik, mnemlogi, men har tyvärr glömt
Henrik: Ja, man får ju alltid påminna dig om det ;)!