Att lyckas på högskoleprovet

Jag läste på Aftonblaskan hur några kändisar (miss)lyckats på högskoleprovet. Kul att se att Miljöpartiets ena språkrör Maria Wetterstrand fick högsta resultatet (2.0) precis som jag själv. (Det tyder på att det inte bara är i valbåset vi kryssar för samma saker?)

Det var också lite lustigt (och beklämmande) att se hur dåligt en del presterat – flera provresultat tyder på att personen ifråga bara varit närvarande. Högskoleverket: ”Att få så lite som 0,1 är något av en prestation”.

(Lång parentes följer:
Jag kom att tänka på en elev som vid något tillfälle högljutt beklagade sig inför mig och hela klassen över sitt underkända betyg med argumentet: ”Men jag har ju varit här nästan varje lektion!”. Jag replikerade med mild stämma: ”Ja, men enbart närvaro räcker tyvärr inte till för godkänt här – i så fall skulle du kunnat ta med dig exempelvis din hamster på lektionerna och då hade den alltså fått godkänt enligt ditt resonemang?” (Häpna skratt och folk drog efter andan.. Protesterna upphörde.)
Slut parentes.)

Martin Eneling (artikel i AB), en av de endast 4 som haft alla rätt någonsin, ger i AB några råd (under Olinda) om hur man lyckas på provet. Jag skulle vilja komplettera dessa råd med nedanstående små tips, utan inbördes rangordning.

INFÖR PROVET:

  • Se till att du föds smart.
  • Väx upp i Sverige i en svensktalande och åtminstone någorlunda akademisk miljö.
  • uppfostras i en stimulerande miljö med vuxna som bryr sig om att du får mångsidiga influenser och mentala utmaningar. (Kanske rentav med en Martin Eneling som förskollärare?)
  • Förbered dig inte genom att göra några äldre högskoleprov eller test.
  • Se till att du dagen innan glömmer bort att du ska ha prov så att du går på fest där du dricker lite för mycket för att du har ont i ryggen av för mycket stillasittande.

UNDER PROVET:

  • Ha så inihelvete ont i ryggen vid provet att du inte kan sitta ner utan efter ursäktande förklaring tilldelas en egen plats i ett fönster längst fram i provsalen där du kan stå vid fönsterkarmen och klamra dig fast i din bakfylleångest.
  • Ta några smärtstillande så du blir yr i huvudet och trordu ska spy.
  • Tro att allting går åt helvete – mycket viktig punkt!
  • Lyssna på några kamrater i pausen som säger att det går jättebra för dom. Detta ger dig tillfälle att lufta din egen oro och otillfredsställelse (Förslagsvis medelst: ”ÄÄÄh, Fan.Skit. Helvete!” osv) samt hindrar dig från sådana oväsentligheter som att fixa näringstillförseln och att gå på toaletten.
  • Se till att vädret är helt underbart så att du är på vippen att strunta i alltihopa och gå hem.
  • Lämna in provet och slappna av. Gjort är gjort och det underbara livet går vidare 🙂

Inga garantier för ett lyckat test utgår om du följer ovanstående råd; jag vill bara dela med mig av några tips som funkade för mig.


Dagens citat: ”Knowledge comes, but wisdom lingers.”
— Alfred Lord Tennyson

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

0 svar på Att lyckas på högskoleprovet

  1. Thebe skriver:

    Har du tagit fram pensel och färg och rispapper och gjort en dörrskylt

    av det nu, då? Eller jag vet, du kan väl göra till [b]alla[/b] grannar, som present! Byta dörrskyltar till japanska! Det tyck

  2. Henrik skriver:

    Hehehehe ja japanska är kul! Visste du att gatorna i Tokyo inte har

    namn? [b]OBS[/b]: Tack vare mitt namn ovan så kan besökarna här lära sig skriva [i]Hehehehe[/i] på japanska minsann. Du ser, ja

  3. Thebe skriver:

    Hade inte en aning, men nu vet jag det, magister Hehehehe :)! Men, jag

    testade Hehehehe i den translatorn, och det blev mer Hihihifu :o?!

  4. Håkan (hakke-san) skriver:

    När jag var i Japan för över tio år sedan så undervisade

    jag en grupp där en av deltagarna faktiskt hette Cho. Vilket blir ganska skojigt när man lägger till artighetsbetygelsen efter…

  5. Siv skriver:

    Vår trafosnubbe på Sri Lanka var japan, och han kallade mig alltid för

    Siv-san, alternativt miss Anderson-san (det där sista lät ju allra schnyggast)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.