Idag instiftar vi ”the Pandora SoapBox Award”. Priset, i form av ovanstående statyett, tilldelas utmärkta webbsajter eller individer som genom humor eller allmänt positiva insatser gjort jorden till en roligare plats att vistas på. Priset erhålls som belöning för humoristiskt sinnelag, underfundighet, klartänkthet, kreativitet, briljans och genialitet. Kännetecknande för pristagaren ska vara att man genom framställandet av texter, bilder, ljud eller dofter, eller genom att kombinera dessa, skapat konstverksliknande installationer som kan roa, underhålla, intressera, överraska, överrumpla eller på andra sätt ställa svårgenomträngliga snårskogsdebatter i nytt ljus, att genom nya tankesätt eller paradoxer liksom Alexander med ett svärd löste den gordiske knut, låta den Prometheuska elden bringa klarhet i de dunklaste stunderna. Kort sagt allt skojigt man kan läsa in i ovanstående bild + mycket mer.
”Pandoras box” är ett uttryck som anknyter till en gammal myt som antyder att källan till allt ont är nyfikenheten: Pandora fick en låda av Gudarna (de gamla grekerna var rikt rustade med många gudar att välja på), i vilken var och en av dom hade lagt någonting skadligt och olycksbringande. De förbjöd uttryckligen Pandora att någonsin öppna den. Pandora, med den kvinnliga nyfikenhet som man på denna tid könsdiskriminerande tillskrev kvinnan, kunde naturligtvis inte låta bli att öppna lådan och då strömmade all världens olycka ut över världen! 😉 Det enda positiva som fanns i lådan var Hoppet och ännu idag är detta det enda som ger en av olyckor drabbad människa lindring i själen. Priset anknyter till Hoppet eftersom det vill uppmuntra den nyfikenhet som är kunskapens moder.
”Soap box” betyder ordagrant ’tvållåda’ och beskriver metaforiskt hur var och en må ställa sig på sin egen lilla piedestal och lustfyllt lätta sitt hjärta, hävda sin åsikt, leka med ord eller bara pröva sina stämband. Ofta så används det i nedlåtande ton om något som inte är så genomtänkt, men ändock lite charmigt pga den entusiasm och energi det utstrålar. I dessa mediebrusets dagar när det är så lätt att publicera på Internet har uttrycket kommit att användas ganska flitigt, inte minst i samband med så kallade ”bloggar.”
En bild säger mer än tusen ord, även om betraktaren inte tycker om vad han/hon själv läser in i den: nu står statyetten där trotsigt och säger allt det du vill. Låt mig bara lyfta fram några framträdande karakteristika:
- Färglösheten: Priset tar inte ställning i någon sakfråga. (Påfallande pretentiöst påstående).
- Fundamentet: Som ovan nämnts är grunden en ”Soap Box” – ett väldigt slipprigt och halt objekt att balansera på, men den modige tar också risker. Här utgörs Foten på priset av en gammal kamera – en ’laterna magica’ eller ’camera obscura’ – som skildrar verkligheten på ett realistiskt sätt, men ändock inte kan avbilda verkligheten som vi människor sett den. (Ni Fotofreak vet vad jag menar). Detta visar att priset går till den som kan skapa en bild – oavsett om det görs med text, ord, ljud eller bild.
- Fiffinurligheten: Ett ord jag själv skapat genom att kombinera orden ’fiffig’ och ’finurlig’. Ordet betyder just det.
- Frimodigheten: Den avbildade personen står nästan naken till folkets beskådande och skäms inte för sig. Det bör inte heller pristagaren göra.
- Frispråkigheten: Megafonen visar på att här utnyttjas yttrandefriheten.
- Fantasteriet: Huvud och kropp kommer från två olika kulturer och är i så måtto lite av en chimär (chimaira). Kroppskultur och kosmisk kultur – ingen av dom är att förakta. Mottot lyder: detta är ett multikulturellt pris!
- Fantasin: Obskyr magi, subtila skiftningar, allt är möjligt, ”anything goes”!
Låt mig också peka på några detaljer som inte börjar på ’F’:
Högerhandens artistiska Michael Jackson-gest: Alla vet vad den betyder, eller hur? Gör ni väl? Ooops, det trodde jag, för personligen har jag alltid undrat..?
Glimten i ögat, de uppåtriktade mungiporna, de fylliga läpparna: alla tecken på humor, glädje och sinnlig lust.
Zippo-tändaren: symboliserar den frihet som vilda västern en gång erbjöd cowboysarna och även friheten att vara lika självdestruktiv som Marlboromannen. (Kan du inte se den? Där i högerhanden, ju.)
Henrik Sundström!
Juryns motivering:
Självklart går första priset till instiftaren Henrik – det säger sig självt. Dessutom vill juryn, vars beslut inte kan överklagas, peka på den genomtänkta princip som ligger bakom den konsekventa inkonsekvens som blandar humor och allvar i en kaotisk icke-linjär form och på ett Sokrateskt manér aldrig låter sig nöja utan alltid har en ny fråga förberedd – eller oförberedd.
Förutom den makalösa äran får pristagaren stoltsera med en handgjord kopia av loggan till vänster.
Nominera framtida pristagare: Förslag tas tacksamt emot. Var specifik. Motivera. Tack på förhand!
Tänk på att du som smilar bidrar till Kosmos’ lager av lycka – detta är inget nollsummespel utan en veritabel självgenererande dynamo av positivitet.