Vår vår blir nytt år

Vårdagjämningen som nyår. I många kalendersystem används solen som bas för tideräkningen. Vårdagjämningspunkten är viktig. Solen är då precis där himmelsekvatorn och ekliptikan korsar varandra och på väg norrut. Denna plats på ekliptikan har getts stor betydelse och i många fall har denna dag räknats som nyårsdag.

Vårdagjämningen är imorgon och solen går in i Vädurens tecken kl 19:26. Dag och natt är lika långa och den egyptiska sfinxens ansikte är vänt mot solens uppgång.

Diagrammet nedan visar hur dygnets längd varierar under året i Malmö. Röd linje markerar vårdagjämningen, den gula sommarsolståndet, den gröna höstdagjämningen och den svarta midvintersolståndet.


Dygnets varierande längd i Malmö.

Längre norrut, dvs närmare nordpolen, varierar dygnets längd ännu mera.

För många personer med rötter i kulturerna kring gamla Persien blir det nu fortsatt nyårsfirande; tisdagen före vårdagjämningen hoppade man över eldar, imorgon blir det speciella mattraditioner och levande fiskar, etc.


Kanske röker de lite vattenpipa i sällskap med en kanin?

Mer om himlakroppar:
Paul Schlyter har på sin webplats ”Stjärnhimlen” lagt upp några tabeller med data för himlakroppars upp- och nedgång för några svenska orter. Paul presenterar även hur planeterna, som enligt en rapport från Jupitermånen Thebe ska raderas, vandrar över himlavalvet under 2006.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.