Debatten om kön och könsroller fortsätter.
I lördags hade vi Germund Hesslows debattartikel i DN och jag förklarade och redde ut begreppen under rubriken ”Männens intellektuella förflackning”. Häromdagen sändes ”Debatt” (se inslaget online) på SVT och där diskuterades samma problematik under rubriken ”Arv eller miljö”, dvs vad det var som gör oss till män respektive kvinnor – eller snarare varför vi har de könsroller vi har.
Hjärnforskaren Annica Dahlström var representant för de som menar att de flesta är födda med stora skillnader och att vi måste acceptera detta för vår egen skull.
Könsrollexperten Ingmar Gens var av motsatt ståndpunkt och menade att det berodde på att vi behandlar flickor och pojkar annorlunda.
Angående denna viktiga fråga om arv och miljö och vilket av dessa som har störst betydelse så hävdar jag bestämt att det är helt beroende på hur stort arvet är! (Hoppas själv på att någon okänd stenrik släkting ska höra av sig.)
En intervju med Annica Dahlström var aktuell för en bok om jämställdhet av Norrbottensteatern men råkade ut för myndigheternas censur eftersom hennes bidrag inte följde de centralt bestämda riktlinjerna. Boken var en antologi som framkommit under ett jämställdhetsprojekt kallat ”tvärkrock”. Tyvärr ansåg inte Länsstyrelsen, en av finansiärerna, att Dahlströms medverkan var lämplig och hotade att dra in alla pengar. Länsstyrelsens jämställdhetsdirektör Britt-Marie Lugnet-Häggberg: ”Vår svenska jämställdhetspolitik bygger på att vi är lika och socialiseras in i olika könsroller. Annica Dahlström är särartsfeministisk och utgår från att pojkar och flickor är helt olika. Länsstyrelsen kan inte ge ut ett material med den uppfattningen.”
Läs mer i DN ”Förbjuden läsning” och läs den stoppade intervjun med Annica Dahlström.
På Gylf.se finns massa kul texter om kön, bl a denna betitlad ”Har du kukkomplex?”