Transylvanien-effekten?

Moon and man
Det är såå roligt när vetenskapen hittar data som stödjer min tro på att det finns starka samband mellan kosmos och biologiskt liv (eller, annorlunda uttryckt, starka samband mellan miljö och människa). Nu har man funnit en tydlig koppling mellan fullmånen och oförklarliga fysiska fenomen.


Dr. Terry Quinn vid universitetet i Glasgow berättar:

“We found a significant increase in presentations to a stroke unit with medically unexplained symptoms during the full moon.”

Enligt vad Victoria Fletcher, hälsoredaktör på tidningen Daily Express, berättar i lördagens utgåva, så inbegriper de typiska symptomen ”svaghet” i ansikte och armar, samt besvärligheter med språkliga funktioner. Vidare sägs vetenskapen kunna statistiskt säkerställa att ungefär 2 % av de som akut tas till sjukhus har symptom baserade på detta av fullmånen framkallade ”mystiska tillstånd”. Till yttermera visso lär de flesta av dessa patienter vara kvinnor och under 65 år, en grupp som enligt kosmobiologisk teori är den som i högsta grad påverkas av månens influenser.

DraculaEnligt Daily Express har vetenskapen även tidigare upptäckt starka kopplingar mellan hälsa och fullmånen och därvid funnit det lämpligt att kalla liknande fenomen för ”transylvanien effekten”.
Att benämna det så är, enligt min ödmjuka mening, ganska märkligt, enär Transylvanien i liknande sammanhang mestadels är känt för Vlad Tepes, även kallad greve Dracula, en person varpå Bram Stoker baserade sin bok om vampyrjägaren van Hellsing.
Jag misstänker att vetenskapen förväxlar varulvar, som sägs vara känsliga för månen, med vampyrer, som inte gillar solen. Fast, vetenskapsmän sysslar enligt egen utsago bara med fakta och därmed är de vanligen varken särdeles mystiskt eller litterärt bevandrade?

Å andra sidan är det troligt att alltihopa är en tidningsanka i dessa rötmånadstider.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.