Jag har alltid haft rätt

Ja, som rubriken säger: jag har alltid haft rätt.

I alla fall har jag alltid haft rätt i förhållande till de rådande premisserna, jag har alltid gjort rätt val i relation till kända fakta,  jag har alltid agerat korrekt i enlighet med mina referensramar.

När jag blir varse något nytt, när jag märker hur omständigheterna förändras, när nya fakta kommer i dagen, då kan jag acceptera att jag bör förändra mig och i enlighet därmed ändra min ståndpunkt och byta förhållningssätt. Självklart, tycker jag, bör jag agera i enlighet med vad jag tycker är det bästa valet.

Det enda som är konstant är förändringen. Tiderna förändras och vi med dom. The Times they are a-changing. O tempes tempora o mores. Etc.

Det talas i dessa dagar mycket om det politiska projekt som Liza Marklund igångsatte för 14 år sedan och vad detta projekt förde med sig för konsekvenser. Nu berättas det nämligen nya historier, som påstås vara ännu mer sanna, och det är många som känner att grundvalarna för deras tillvaro (eller åtminstone delar av den) vacklar och gungar under dom. Grundvalarna är väldigt olika för olika personer; några som jag sett skaka är journalister, författare, läsare, politiker och de har alla sina egna olika orsaker att bäva.

Det verkar gå bra för dom som kan förändra sig, men illa för de som envist håller kvar vid det gamla. Vi behöver alla förnyelse gång efter annan och livet söker sig alltid nya vägar – endast döden är evig.

(s)Källskyddad pudel

(s)Källskyddad pudel

Politiker har ofta ganska svårt att ändra sina ståndpunkter och erkänna att det de tidigare stått för inte längre är försvarbart. Det kallas ofta ”att göra en pudel” när de väl gör det. Oavsett vad man tycker om pudlar så anser de flesta hundkännare att pudlar är några av de klyftigaste jyckarna. Att likt en bulldog bita sig fast vid något är väl ganska korkat, eller? Att likt en kamphund bara känna våldets logik och tyranni är ociviliserat.

Jag vill i all ödmjukhet påpeka att jag inte gör någon pudel – jag har alltid rätt, även när det i efterhand visar sig att jag haft ”fel”!

Kära läsare, jag rekommenderar en läsning av Richard Dawkins ”What have you changed your mind about”.

 

I år är det, som bekant, astronomiår och jag noterar att Pluto nu sedan en tid befinner sig nära den plats på zodiaken där solen befinner sig vid vintersolståndet.

Det här inlägget postades i Media, Politik, Roligt och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

3 svar på Jag har alltid haft rätt

  1. Henrik skriver:

    Läste ett citat hos Martin ”Yasylum” Ackerfors (som också skriver om Liza Marklund:
    ”En människa borde aldrig skämmas över att behöva erkänna att hon har haft fel. Det är ju bara att med andra ord säga att man är klokare idag än igår.”
    – Jonathan Swift

  2. Martin Ackerfors skriver:

    Ett mycket sant citat som fler borde ha i åtanke oftare, både om man haft fel och om man dömer någon som haft fel.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.