Kinesiska nyår

Om några dagar firar vi det första av tre kinesiska nyår, som jag känner till. Detta nyår inträffar vid första nymånen i Vattumannens tecken, vilket i år inträffar 26 januari. Det är detta nyår som är det mest populära och vittbekanta (västerländska media brukar rapportera om detta) och i Kina firar man förfäderna medelst avskjutande av fyrverkerier (eller i Thailand stänkande av vatten).

Nästa nyårsdag firar vi om ungefär ett halvt månår, dvs 14 dagar, när solen befinner sig mittemellan vintersolståndet och vårdagjämningen, dvs 315 grader från vårdagjämningen (15 grader Vattumannens tecken) och det gör vi för att vårens början, enligt kineserna, infaller då.

Det tredje kinesiska nyåret inträffar när solen går in i Skyttens tecken, kring den 24 november varje år. Det sistnämnda nyåret räknar jag själv som att det är den kinesiska tideräkningens ”första” nyår, av bland annat den anledningen att det, så vitt jag känner till, infaller samtidigt med Hopi-indianernas nyårsdag. En annan anledning är att det också stämmer bra in på den historia som berättas om hur den kinesiska zodiaken tillkom, vilket jag kanske får anledning att återkomma till.

Kineserna använder andra djur för att animera Zodiaken än vad vi i västerlandet gör. Jag tar mig friheten att här nedan publicera en lätt omskriven gammal text om kinesisk tideräkning och astrologi, av den enkla anledningen att jag gillar tanken på återbruk. Plus det simpla faktum att en hel del i livet faktiskt inträffar i cykler.

Kinesisk astrologi

Det som de flesta känner till om kinesiska horoskop är att de löper över en period om tolv år. Att vara född under ett av dessa tolv år anses ge en person vissa förutbestämda karaktärsdrag. Här är de tolv kinesiska tecknen för er som inte minns:
DE TOLV KINESISKA DJURTECKNEN

Råtta, Vattenbuffel, Tiger,
Hare, Drake, Orm,
Häst, Get, Apa,
Tupp, Hund, Gris

 Vad de flesta inte känner till är att kineserna även räknar månader, dagar och timmar för att bestämma tidens karaktär och tingens ordning – så beroende på en persons individuella födelsetid så kan man beräkna ett personligt horoskop. Det är dock inte mitt syfte att med denna text att gå in på detta i detalj.

TIDERÄKNING

Tideräkningen har genom tiderna alltid varit ett av de härskandes viktigaste medel att visa sin auktoritet på. Förr i tiden var det prästerskapets uppgift att hålla reda på tiden. Nuförtiden är detta anförtrott forskarsamhället. (Vad som är ”i tiden”, dvs mode och andra tidsväxlingars ”kvalitet” bestäms – eller tolkas – av modedesigners, fashionister, humanister, konstnärer, astrologer och liknande grupper.)

I alla någorlunda framgångsrika tidmätningssystem (som lämnat tecken i tiden) har solens och/eller månens positioner i förhållande till jorden använts som grund för tideräkningen.

I västerlandet använder man sedan flera tusen år en kalender baserad på jordens rotation runt solen – det s.k. ”året”.

Ska man vara noga talar vi om 3 olika ”jordår”:

  • Periheliskt år – Den tid det tar för jorden att återvända till den punkt i sin bana där jorden ligger närmast solen, c:a 365,259636 dagar. (Från peri = ”nära” och helios = sol).
  • Sideriskt år – Den tid det tar för jorden att återvända till samma punkt i sin bana relativt stjärnhimlen, c:a 365,256366 dagar (Från Sidus= fixstjärna).
  • Tropiskt år – Den tid det tar för jorden att återvända till den punkt där jordaxeln har samma lutning mot solekliptikan, c:a 365,242199 dagar.

(Alla planeter har liknande år, exempelvis är det Uranska året cirka 84 jordår och Plutoåret ungefär 248 jordår.)

 Det år vi använder i vår vardag är det tropiska året. Eftersom det tar jorden lite mer än 365 dagar för att rotera kring solen (ca 365,24) så behöver man skjuta in en skottdag då och då, cirka vart fjärde år.

I Europa användes länge den Julianska kalendern som hade fastslagits av Julius Caesar (dessförinnan använde sig romarna av en kombinerad mån/sol-kalender). Den Julianska kalendern ersattes av den Gregorianska kalendern som fastslogs av påven Gregorius XIII – denna har bättre beräkningssätt för när vilka år som är skottår. Idag använder större delen av världens befolkning denna tideräkning, även om exempelvis många muslimer, judar och kineser har andra kalendrar.

MINA INVÄNDNINGAR

Nu tycker jag vanligtvis att man ska vara lika skeptisk mot det mesta, och därför har jag kikat lite närmare på den kinesiska astrologin just med avseende på dessa välkända djurtecken.

Det kinesiska nyåret infaller vid nymånen i Vattumannens tecken. Vid denna nymåne minns man sina förfäder och smäller av fyrverkerier.
Jag kan inte finna något övertygande astronomiskt eller astrologiskt motiv för nyåret ska inträffa just här: förutom att månens faser är något som kan ses av alla, vilket  är bra eftersom de flesta, även utan månkalender, kan SE när det är dags. Det blir populasens nyår när känslorna råder över firandet av människans förfäder.

Men i mina ögon är följande ännu viktigare: det finns inte något som motiverar en tolvårsperiodicitet som har sin början och sitt slut just vid denna nymåne.

MIN TEORI

Min teori är att kinesiska astrologer utgick från Jupiters position. Jupiteråret är 11,88 jordår – ganska nära 12 år. Men det är så pass mycket fel att Jupiteråret mycket snart (allting är relativt) kom i otakt med jordåret.

I gamla tiders Kina ställdes inte horoskop för vanliga dödliga, horoskopet var förbehållet kejsaren. Det som gällde för kejsarens horoskop gällde oxå för ”Mittens rike” som helhet.

Eftersom Jupiteråret inte går jämnt upp med våra år så har jag en stark känsla av att man såg lite grand mellan fingrarna vad gäller planetpositionerna, fr a för ”vanligt folk” som fick nöja sig med en standardiserad mall.
Kanske kan den konfucianska filosofin med sin underdånighet mot makten och de härskande förklara varför det kinesiska folket har låtit sig nöja med dessa generaliseringar och bagatelliseringar av tillvarons gåtor. Livsgåtor som man kanske kan komma lite närmare genom att bättre försöka förstå kosmos och sin plats i det. 

Kanske är det likadant i väst, fast här är det Kristendomen som har regerat. Denna religions krav på underkastelse inför kyrkans makt och kyrkans  tolkningsföreträde av alla viktiga problem har skuffat undan den seriösa astrologin till en bannlyst plats i skuggorna.
Det senaste århundradet har västerlandet ersatt kyrkans makt och dess härskande intelligentia med vetenskapen och dess företrädare. Astrologin förkastas (vilket är ok) och hånas (vilket inte är ok) eftersom astrologins natur i mycket liten utsträckning tillåter att man undersöker den med vetenskapliga metoder.

När vi pratar kinesisk astrologi, så menar jag att det är Jupiterplaceringen som är viktig och att det är mot bakgrund av den tropiska zodiaken man ska se dess betydelse.

Till exempel: 1961 befinner sig Jupiter till största delen i Stenbocken (vilket motsvarar det kinesiska ”Oxen” (eller ”Vattenbuffeln”), men mot slutet av året vandrar Jupiter in i Vattumannen (kinesiska ”Tigern”), För att senare göra en retrograd (bakåtgående) rörelse och återigen vandra in i Stenbocken. Under större delen av 62 vandrar den därefter i Vattumannen, men även i Stenbocken och i Fiskarna.

 Min åsikt är att jag, eftersom jag är född med Jupiter i Vattumannen är en TIGER, inte en Vattenbuffel (Oxe) vilket schematiska och generaliserande tabeller gör gällande.

KONSEKVENSER

Vad betyder då detta? Jo, kanske att man ska kolla efter jupiters position i den tropiska zodiaken när man vill veta vilket ”kinesdjur” man är.

Det räcker inte med de schematiska och generaliserade djurkartor som publiceras utan eftertanke i veckotidningar och på websidor. Man måste använda en ordentlig planettabell, en s.k. efemerid, eller ett bra datorprogram för att ta fram sin individuella Jupiterplacering och därefter använda följande lilla tabell för att omvandla placeringen till Kinesiskt tecken genom att se Jupiterpositionen i den vänstra kolumnen i tabellen och i den högra kolumnen se sitt kinesiska tecken à la Henrik.

Jupiterposition…..Kinesiskt  år

Skytten………………… Råttan  

Stenbocken………….. Vattenbuffel  

Vattumannen……….. Tiger  

Fiskarna ………………Katten

Väduren ………………Draken

Oxen …………………..Ormen

Tvillingarna…………. Hästen

Kräftan……………….. Geten

Lejonet………………..Apan

Jungfrun…………….. Tuppen

Vågen………………… Hunden

Skorpionen………….. Gris

En liten bonus med ovanstående system är att Råttans tecken, som den kinesiska perioden börjar med, är det tecken där Jupiter traditionellt sett anses ”härska”, nämligen Skytten. Ni som inte gillar Skorpioner eller Svin lär finna nöje i att GRIS = Skorpion;-)


 En vacker dag upptäckte jag att Stefan Stenudd i sin bok ”Ställ och tolka ditt horoskop”, utlagd på nätet, också kopplar samman Jupiter och den kinesiska djurkretsen.

I skrivande stund är Vattumannen stigande vid östra horisonten och i detta tecken befinner sig nu även Jupiter, Neptunus, Chiron och Drakhuvudet, samt om bara någon dag, Merkurius. 

Blogge Bloggelito gör anspråk på en del andra synpunkter om olika nyår, såväl kinesiska som andra, när han redan den 8:e januari firar sitt ”Fjärde nyåret”.

Det här inlägget postades i Diverse. Bokmärk permalänken.

2 svar på Kinesiska nyår

    • Henrik skriver:

      Ja, titta, de firar nyår, kineserna. Intressant att det anses vara ”världens största årliga folkvandring”.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.