Kontrollera noga vad ni äter, annars ligger ni illa till

Två till tre gånger per år, det är allt. Bara 2-3 dagar av 365 dagar alltså. Det är inte ofta.

Oftare än så bör man inte äta fisk från Östersjön, Vänern och Vättern.

Fisken är nämligen giftig och innehåller bland annat dioxin. Dioxin är ett av de giftigaste ämnen som finns och lagras i din kropp i flera år.

Dioxinerna skadar framför allt barn. Giftet sprider sig från kvinnor till barn, genom modersmjölken och genom blodomloppet till foster. Kvinnor som ens planerar att någon gång i framtiden föda barn, bör enligt livsmedelsverket inte äta denna fisk mer än två-tre gånger om året.

Gamla kvinnor och män kan äta oftare, skriver livsmedelsverket, men högst en gång per vecka.

I resten av EU är den här giftiga fisken förbjuden, liksom i exempelvis Australien som bilden nedanför kommer ifrån.

Men i Sverige ska den här fisken säljas i matbutikerna. Det tycker regeringen. De litar på att Du känner till att fisken är giftig och att Du följer livsmedelsverkets rekommendationer.

Här är livsmedelsverkets rekommendationer med deras egna ord:

”Rekommendationer

Barn, både flickor och pojkar, kvinnor i barnafödande ålder, gravida och ammande rekommenderas att inte äta fisk som kan innehålla höga halter dioxin och PCB oftare än 2–3 gånger per år, och övriga bör inte äta sådan fisk oftare än en gång per vecka. Det gäller strömming, vildfångad – inte odlad – lax och öring från Östersjön, Vänern och Vättern och röding från Vättern. Den lax som säljs i affär är oftast odlad eller fångad i Atlanten eller Stilla havet.”

Enligt Wikipedia kan följande komplikationer uppstå:

”Förgiftning kan ge allvarliga hudskador (klorakne), försämrat immunförsvar, tumörer, mutationer och störningar på reproduktionssystemet. Polyklorerade dibensodioxiner lagras i kroppsfettet, och halveringstiden varierar beroende på typ av förening men kan vara mellan 7 och 20 år, t o m längre. Vid graviditet förs giftet över till fostret och senare via bröstmjölken, varför skador på foster och spädbarn är en av de allvarligare följderna; missfall är också en vanlig komplikation.”

Enligt min mening är det olyckligt att regeringen gick emot livsmedelsverket och begärde undantag från EU’s regler. Surströmmingstraditionen var aldrig hotad så vitt jag förstår – det var bara giftig fisk vi ville förbjuda, inte strömming i allmänhet.

Det här inlägget postades i Miljö, Politik och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.