070. Filur

70. Filur

70. Filur

Fotoutmaningen 365 foton 2013, tema 70. Filur (Bild 76 av 365)

Bilden visar huvudbyggnaden för  Köpenhamns universitet i Danmark. Jag besökte staden en kall dag i början av april och fick en mycket trevlig dagsutflykt i strålande vackert solsken.

När jag blickade upp mot byggnaden och såg inskriptionen strax nedanför örnen som på latin lyder: ”Coelestem adspicit lucem”, så fick jag ett litet lustigt infall att, nu skulle jag spela någon ett litet spratt och se vad som händer.

Därför stannade jag till precis nedanför trappan och inväntade en ung man som kom gående i motsatt riktning. När han kommit lite närmare så tilltalade jag honom på engelsk-amerikanska och frågade:

”Excuse me Sir, could you please help me?”

Lika föraktfull attityd som danska infödingar understundom visar svenska turister, lika servila och underdåniga är de mot amerikaner (såvida infödingen inte tillhör den lokala stammen ”autonoma”), så svaret jag fick var givetvis:

”Yes, yes of course..?”

”I wonder what that means…” sa jag, pekade upp mot den latinska inskriptionen, och fortsatte:

”I don’t know Danish. Could you please translate that into English.”

”But no eh… ” stammade dansken ”that is not Danish.. That’s Latin.”

”Oh, really? Latin?” svarade jag med låtsad överraskning. ”Ok, then what does it say?”

Dansken var nu tvungen att erkänna att han inte hade minsta lilla aning om betydelsen, varpå jag med mitt ansiktsuttryck visade beklagan mot att han ingenting visste, samtidigt som jag tackade honom för hans besvär.

Ytterligare två unga danskar, en man och en kvinna, utsattes för mitt skämtlynne och jag fick nästan bita mig i tungan för att inte skratta högt när jag såg deras konsternerade miner.

Sedan fick jag tillfälle att fråga en äldre hjälpsam danska som gav mig en lång och lite osammanhängande förklaring, som vid senare kontroll visade sig hålla måttet riktigt bra. Jag tackade henne översvallande medan hon ursäktade att hon inte visste exakt den precisa betydelsen, och vi skildes sedan med glada leenden mot varandra. Åh, den danska gemytligheten, är den icke dejlig!

Översatt till engelska lyder mottot: ”It (the eagle) looks at the celestial light”.

Det här inlägget postades i 365-foton-2013, Foto, Roligt, Utflykt och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

6 svar på 070. Filur

 1. Cici skriver:

  Haha, det var en riktigt lurig filur bakom kameran! Så fräckt att komma på att utge sig för att vara från England/USA för att bli gemytligt bemött!
  Själv känner jag ett äldre danskt par som bor i Köpenhamn och de är de mest älskvärda personer man kan tänka sig. Maken och sönerna lockade med sig den danske mannen på hockeymatch i Skellefteå och det blev en härlig upplevelse för alla parter. En dansk man på sin första hockeymatch, han visste ingenting om hockey men han levde sig in i spelet totalt.

  Det var en pampig fasad på universitetsbyggnaden men väldigt smutsig.

  • Henrik skriver:

   Många danskar är mycket trevliga och charmiga. Sedan finns det en del filurer också 🙂
   Nu kanske jag har kultiverat fördomar alldeles tillräckligt i den här bloggen 😀
   (Å andra sidan är språket som en karta av verkligheten och därmed är den generalisering. Ja, det är på det viset vi kommunicerar med varandra – med symboler och generaliseringar. Med det vill jag säga att jag inte garanterar att fördomar inte återkommer här :))
   Inlevelse gillar jag! Jag är nog mer intresserad av patos än distans, mer av intensitet än sådant som inte engagerar.

   Visst borde den där byggnaden städas!

 2. BatongAmanda skriver:

  Tyvärr var det svårt att se bilderna från andra sidan sundet! Hatet där som gror mot utlänningar är ganska ruggigt! Så min syn på grannlandet har ändrats radikalt den senaste månaden även om där finns undantag!!! Det är inte mänskligt hur en utlänning behandlas där av myndigheter och människor!!! Och en stor del av danskarna gillar inte svenskar eller utlänningar det är därför som de har den politiken!!!

  Skönt du utgav dej för Am/Eng de är ändå relativt dåliga på språk för att höra din felaktiga brytning och det skulle kunna ses på klädsel också, hahaa… !!! 😀

  • Henrik skriver:

   Ja, den fientlighet mot främlingar som finns i Danmark är avskyvärd. Lyckligtvis omfattas inte alla danskar, men alltför många.
   Inte ovanligt att folk tror jag är annan nationalitet än vad jag är. Vanligare ändå att de frågar mig efter vägen.

   • BatongAmanda skriver:

    Vår vän från NZ ”lite av en son” har råkat och råkar ut för den så jag hoppas han klarar livhanken då han är mordhotat av grannen! Värre är att vår vän fick honom fängslad för hoten!!! Hans Danska fru vill inte flytta till Sverige som hon avskyr och han vill inte lämna sonen! Myndigheterna ställer orimliga krav när det gäller arbete och inkomster! Han får inte bli dansk trots frun och barnet är danska!!! Riktigt ruggigt och nu när jag tänker på bröllopet så pyrde nog hatet även bland fruns bekanta mot honom och alla oss utlänningar! Inte blev det bättre när jag skoja bort dom totalt och de försökte bannlysa mej från Danmark!!! 😛

    • Henrik skriver:

     Vad säger du?! Det verkar helt tokigt! Hoppas det fixar sig så han får bli dansk!
     Bannlyst från Danmark vore en bedrift 🙂
     Fast seriöst så gillar jag Danmark! (Med vissa undantag)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.