Släktforskning 1

Släktträd Petrus Michaelis Arctophilacius

Sedan en tid tillbaka har jag släktforskat lite. Det är roligt att lära sig hitta uppgifter genom att korsreferera olika kyrkoarkiv och att detektera nya saker. Det är också kul att ha fått kontakt med ett par för mig tidigare okända släktingar, en i Sverige och en i USA. Det visar sig att släkten är stor, även i USA.

Verkar som jag i rakt nedstigande led är släkt med Erik ”Sursill” Ångerman  som levde ungefär 1520-1580 i Västerbotten och även Petrus Michaelis Arctophilacius som levde 1575-1647 i Österbotten, Finland. Därmed ingår jag i samma släktträd som Carl Gustaf Emil Mannerheim, Tarja Halonen, Jean Sibelius, Spolander, Calamnius och den gode Zacharias Topelius.

Ska man se STORT på släkten så är rötterna hos Lucy i Afrika och diverse andra hominider, vilket är viktigt att ha i minnet. För att undersöka detta lite närmare, så har jag beställt ett genetiskt förfaderstest kallat Genographic Project Geno 2.0 Next generation, från National Geographic som i grova drag kan visa hur mina förfäder migrerat från Afrika och vidare över jorden sedan flera tiotusentals år tillbaka. Testet kan också visa om jag har denisovan- eller neanderthalgener i mig, vilket ju med utgångspunkt från dagens forskningsläge inom genetiska antropologin är högst sannolikt. Det dröjer dock åtskilliga veckor innan jag får något svar därifrån.

Se gärna en film (7 minuter) om Genograpic Project.

Det här inlägget postades i Släktforskning och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.