Öppet brev, protest mot SVT:s sändning av Gretas ankomst till New York

Till ansvarig utgivare för Riksnyheterna Charlotta Friborg charlotta.friborg@svt.se

Hej
Jag protesterar mot SVT:s sändning då den befäster missuppfattningar och saknar vetenskapliga perspektiv.
Min kritik gället främst det att SVT låter en reporter (Ritzén) som är solidarisk med det Status quo som håller på att ödelägga vår planet genom en klimarförändrande livsstil kommentera Sveriges nu största och mest betydelsefulla personlighets ankomst till New York. Det finns inget nyanserat eller insiktsfullt i reporterns kommentarer och ingen som bemöter Ritzéns påståenden.
Reporter Ritzén menar att resan är ett PR-jippo, men det finns ingen grund för det påståendet. Greta är personligen inbjuden av FN:s generalsekreterare till samtal om klimatet och har valt ett sätt att resa som överensstämmer med hennes övertygelse om att det inte är hållbart att flyga. Alla tillgängliga fakta stöttar denna övertygelse!
Ritzén demonstrerar ingen kunskap om det som Gretas engagemang berör, så varför inte välja en annan reporter eller låta en sakkunnig vara med som bisittare? Forskare kämpar sedan länge med att få allmänhet, inklusive reportrar, att förstå allvaret i klimatkrisen, så jag vet att många står i kö för att få utrymme i SVT och annorstädes.
Reportern kommer med okunniga, ja faktiskt bisarra, påståenden, som att ”alla famlar efter vad man ska göra”. Det är inte sant. Forskarvärlden har länge stått nästan 100% enad om att mänskligheten måste agera så snabbt som möjligt för att undvika synnerligen allvarliga klimatkonsekvenser  och Greta hänvisar ständigt till forskningen. Det finns massor att göra och att så tvivel om detta är ansvarslöst och faktiskt livsfarligt!
Det är både upprörande och väldigt ledsamt att SVT inte förmår att arrangera en sändning som kan rapportera om faktiska omständigheter utan tillåter en så här viktig händelse att solkas ner av en så inkompetent rapportering.
Valet borde vara enkelt men SVT talar inte klarspråk!

Regards/hälsningar,
Henrik Sundström

Det här inlägget postades i Diverse. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.