Henric Schartau på Domkyrkoplatsen

Text av Domkyrkokaplan Lena Sjöstrand funnen på Facebook:

På Domkyrkoplatsen i Lund finns en skulptur som avbildar teologen och prästen Henric Schartau. Schartau föddes i Malmö den 27 september 1757 och dog i Lund den 3 februari 1825. Efter moderns död i februari 1771 gifte fadern om sig. Livet i Malmö präglades av in-triger och Henric flyttade till Lund för att inleda sina studier där den 20 augusti samma år. Han disputerade för den akademiska graden över Johannes 7:39 och promoverades till magis-ter 1778. Schartau kom att hysa stor respekt för tankens klarhet och för ett logiskt tänkande. Det gudomliga ordet hade för honom en oemotståndlig auktoritet. 1780 prästvigdes han i Kalmar.
1785 återvände Schartau till Lund och tjänstgjorde först som andre stadskomminister, sedan som förste stadskomminister och därefter som häradsprost. I sin förkunnelse och teologi före-nade han luthersk ortodoxi med pietism. Han betonade vikten av regelbunden, enskild själa-vård. Han bidrog till att formulera den själavårdstradition som benämns Nådens ordning. Hans predikningar samlade många åhörare och han var även mån om undervisningen i kristen tro. Ur hans gärning utvecklades den schartauanska rörelsen, särskilt aktiv i Västsverige. Rörelsen växte fram i ett patriarkalt samhälle och har haft svårt att överleva övergången till en annan tid.

Foto: Hedning Creative Commons Erkännande-Dela Lika 3.0 Generisk

Peter Lindes skulptur av Henric Schartau avtäcktes den 31 oktober 2003. Linde, född i Karls-hamn 1946, uppvuxen i Köpenhamn och utbildad vid Konsthögskolan i Stockholm 1970-1975 har valt att gestalta Schartau rak och enkel. På sockeln återfinns orden BRUKA GUDS ORD som en fortsättning på Schartaus predikningar som gärna framhöll vikten av att bruka och för-verkliga ordet i det egna livet.

Det här inlägget postades i Diverse, Konst och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.