”Magiska gränser” inom ekonomi

Ibland hör jag uttrycket ”magisk gräns”. Ofta inom ekonomi. Det brukar innebära att priset på någon vara har passerat en magisk gräns, ofta en jämn och fin siffra, som till exempel 100. 

Senast idag på Tv4’s ekonominyheter så hörde jag nyhetsuppläsaren ”Rafaela” berätta att oljan sjunkit under den ”magiska gränsen” på 50 $ per fat.

Vad ÄR det här för sorts magiska gränser, kan någon berätta det för mig?

Innebär detta med magiska gränser att ekonomer är vidskepliga och har nollkoll på verkligheten? Eller kan det stämma, som Arthur C. Clarke skrev 1961, att ”Any sufficiently advanced technology is indistinguishable from magic”*, dvs i det här fallet, att ekonomer har en sådan avancerad teknologi att vi ekonomiskt obildade inte alls kan begripa vad de pratar om utan uppfattar den som magi? Om vi inte ens uppfattar det som magi, utan bara som jag tycker det är knäppt, så är det ett tecken på att vi inte enbart är obildade utan även oförbätterligt korkade?

Sådana här magiska gränser talas det om även inom idrotten. Jag kan inte riktigt förstå det magiska i att springa 1609 meter på under fyra minuter. Varför är det inte magiskt att springa under exempelvis 3 minuter och 58 sekunder? Eller att springa 1610 meter på exakt fyra minuter? 

Ikväll är det -5 grader Celsius. Vid 0 grader Celsius har vi någon sorts magisk gräns, det tycker jag nog. Där inträffar en märklig transformation när vattnet övergår till flytande eller till fast form. DET kallar jag magisk gräns!

Is, foto av Spigoo

Is, foto av Spigoo

Det här inlägget postades i Diverse, Vetenskap och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

6 svar på ”Magiska gränser” inom ekonomi

 1. Susanne skriver:

  Hehe, nu kommer jag och är petig och förstör din magiska gräns för vatten. 🙂

  Gör på något av följande sätt:
  1) Förändra lufttrycket.
  2) Blanda salt i vattnet.

  För övrigt tycker jag det finns oändligt många magiska gränser. Eller icke-magiska. Det beror på vem som har tolkningsföreträde.

 2. thebe skriver:

  Susanne har förvisso rätt när det gäller att förändra temperaturen för ”vattnets” fasövergång. Man kan ju hälla lagom mängd alkohol i också, eller annat ämne, socker t ex, om man vill ändra fryspunkten. Men … i ”naturen”, där atmosfärstrycket är ca 1 bar och vatten är vatten … och går över till is vid 0 grader. Å andra sidan har man väl valt den magiska gränsen 0 just bara för att fasövergången sker där … :-).

  Is är magiskt vackert, utom möjligen när det bitit sig stenhårt fast på bilens rutor och jag har bråttom iväg …

 3. Henrik skriver:

  🙂 Susanne, du har helt rätt, på ett sätt. Men, inte blir det så väldigt förstört, tycker jag. Du är välkommen att peta 🙂 men den magiska gränsen 0 grader Celsius står sig ganska väl. Celsius är nuförtiden en från Kelvin härledd enhet. Kelvin kallas den termodynamiska temperaturen. Dess definition tar hänsyn till såväl vattnets renhet som lufttryck. Mer finns att läsa här: http://www.its-90.com/

  Kanske är det alltid magikern som har tolkningsföreträde och bestämmer hur något ska uppfattas? Det är kanske rentav det som definierar magikern?

 4. Henrik skriver:

  Thebe: is är även lämpligt i ett glas med Maker’s Mark och likaså dagen efter i en isblåsa på pannbenet.

 5. jr skriver:

  Det är väl inte ekonomerna som pratar om en magisk gräns utan media?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.