Obama tilldelad Nobels fredspris

Obama fredspristagare? Intressant.

Fredspriskommittéen har säkert bättre studerat Obamas arbete än vad jag har.

Motiveringen de uttrycker för att ge honom priset är tydligare, mer positiv och mer entydigt säker på sin sak än vad jag minns mig ha hört vid tidigare tillkännagivanden.

The Nobel Peace Prize for 2009

The Norwegian Nobel Committee has decided that the Nobel Peace Prize for 2009 is to be awarded to President Barack Obama for his extraordinary efforts to strengthen international diplomacy and cooperation between peoples. The Committee has attached special importance to Obama’s vision of and work for a world without nuclear weapons.

Obama has as President created a new climate in international politics. Multilateral diplomacy has regained a central position, with emphasis on the role that the United Nations and other international institutions can play. Dialogue and negotiations are preferred as instruments for resolving even the most difficult international conflicts. The vision of a world free from nuclear arms has powerfully stimulated disarmament and arms control negotiations. Thanks to Obama’s initiative, the USA is now playing a more constructive role in meeting the great climatic challenges the world is confronting. Democracy and human rights are to be strengthened.

Only very rarely has a person to the same extent as Obama captured the world’s attention and given its people hope for a better future. His diplomacy is founded in the concept that those who are to lead the world must do so on the basis of values and attitudes that are shared by the majority of the world’s population.

For 108 years, the Norwegian Nobel Committee has sought to stimulate precisely that international policy and those attitudes for which Obama is now the world’s leading spokesman. The Committee endorses Obama’s appeal that ”Now is the time for all of us to take our share of responsibility for a global response to global challenges.”

Oslo, October 9, 2009

Vill priskommittén på detta vis snarare med priset styra vad som kommer att ske än prisa vad som har skett?

Obama’s svar:

”I will accept this award as a call to action!”

VIDEO: Obama’s Nobel response

and interview with Swedish ambassador and more.

Det här inlägget postades i Media och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

2 svar på Obama tilldelad Nobels fredspris

 1. ctail skriver:

  Bah, Nobelkommittén är väl ett gäng hängivna West Wing-fans som vill se en demokratisk Nobelpristagare i Vita huset bara för att efterlikna favorit-tv-serien.
  .-= ctail´s last blog ..Undergångsscenarier =-.

  • Henrik skriver:

   Ja, kanske det. Blanda det i en cocktail med hybris hos Nobelpriskommittén och en luddig oklar tanke som ej fullföljts på det som DN (malliga morgontidningen) skrev på dagens förstasida: ”Nu måste han bevisa att han är värd priset”.

   Kanske, kanske, är det så att alla utom Obama ska bevisa att Obama är värd priset.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.