Politisk satir, är det förbjudet?

Enligt SvD har en politiker i Östergötland dömts för förtal av den anledningen att han på sin blogg lagt ut en ”Hitlerbild” på politikern Thoralf Alfsson (sd) försedd med hitlermustasch, om jag tolkar saken rätt.

Tyvärr har jag inte sett bilden ifråga, så jag har inte skapat mig en personlig uppfattning om den.

Rätten har axlat ett tungt ansvar genom att fälla en dom kring huruvida en bild är förtal eller inte. En svår uppgift, som man enligt min mening inte skulle tagit ställning till.

Satiriska bilder har en lång tradition inom yttrandefriheten och man har historiskt sett gett bildskaparna rätt att kunna ta ut svängarna ganska ordentligt.

Då jag inte har sett bilden ifråga så utnyttjar och testar jag min konstnärliga frihet i att i min fantasi skapa en bild av den bild som jag inte sett och överföra denna fantasi till en digital skapelse.

Genom att  lägga in en satirisk bild på den bild av den bild som den östergötländske politikern är dömd för förtal för, så testar jag yttrandefriheten och gränsen för satir.

Satirisk bild, inte ämnat att vara förtal.

Satirisk bild, inte ämnad att vara förtal.

Kan man alltså i dagens Sverige dömas för tankebrott? Ja, det är min slutsats.

Det kan tilläggas att detta inte är första gången i denna bloggs historia som jag använder nazistiska attribut i satiriska inlägg. Senast jag gjorde det så fick jag massor med skäll för det.

Behöver du skälla på mig? Varsågod, avreagera dig först här. Därefter är du välkommen att kommentera, men det är inte säkert att jag väljer att publicera din kommentar  – det här är nämligen min blogg och här bestämmer jag.

Det här inlägget postades i Konst, Politik och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.